Deri sektöründe dış ticaret verileri 3 yılda tepetaklak oldu
Türkiye Deri Sektöründe Dış Ticaret Verileri 3 Yılda Tepetaklak Oldu
İstanbul’da gerçekleşen Ege İhracatçı Birlikleri basın toplantısında konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Türkiye’nin deri ve deri mamulleri sektöründe yaşanan dış ticaret verilerinin önemli ölçüde değiştiğini açıkladı.
2019 yılında 245 milyon dolar dış ticaret fazlası veren Türkiye, 2024 yılı sonunda 895 milyon dolar dış ticaret açığı verir hale geldi. Zandar, sektörün 7 yıl önceki ihracat rakamlarına gerilediğini belirtirken, 2024 yılında ayakkabı, saraciye, mamul deri, kürkler ve deri konfeksiyon alt sektörlerinde ciddi kan kaybı yaşandığını vurguladı.
Zandar, Türkiye’nin 2023 yılında 1 milyar 858 milyon dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatının, 2024 yılında yüzde 18’lik bir düşüşle 1 milyar 526 milyon dolara gerilediğini söyledi. Ayakkabı ihracatının yüzde 22 azalarak 877 milyon dolara düştüğünü belirten Zandar, ayakkabı yan sanayinde de Türkiye genelinde yüzde 38, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 44’lük bir ihracat kaybı yaşandığını açıkladı.
Ege Bölgesi’nde düşüşün daha sınırlı kaldığını belirten Zandar, bölgede mamul deri ve kürkler ihracatının yüzde 15 artış gösterdiğini aktardı. Ayrıca, saraciye ürünleri ihracatındaki yüzde 4’lük artışın önemine değinen Zandar, sektörün geleceği için alınan tedbirlerin doğru olduğunu vurguladı.
Bununla birlikte, saraciye sektörünün son sıradan ikinciliğe yükseldiğini belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, sektörün katma değeri yüksek bir ürün grubu olduğunu ve potansiyelinin arttığını ifade etti.
Gündoğdu, sektörde markalaşma ve yurtdışı tanıtım çalışmalarının hız kazandığını belirterek, Türkiye’nin dünya genelindeki ihracat payının artırılması için desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin sektördeki payının yükseltilmesi için verimliliğin artırılması ve sürdürülebilir üretime odaklanılması gerektiğini söyledi.
2025 ve 2026 yıllarına daha hazırlıklı girmek adına sektörde verimliliği artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceği belirtildi.